2018/11/21

Таласъмски истории или време за заедност

0

Спомняте ли си удоволствието от настолните игри, на които като деца се наслаждавахте?  Със сигурност сте се понацупвали на „Не се сърди човече” или пък сте губили на „Дама”? Може би сте надавали и победни викове след разгром на противника в „Монополи”, или сте успявали да изпреварите всички по словоформиране в „Скрабъл”. Само че тези игри са ви карали да бързате, да изпреварвате, да се стремите към победа, изобщо, да сте първи. Да доказвате превъзходство, което изобщо не е нужно, защото то ще ви трябва само там, където отивате сами. Но там, където отивате заедно, няма нужда да се бърза или да доказвате каквото и да е, защото ви обичат заради това, което сте. И сте им нужни, за да можете заедно да преборвате всички предизвикателства, а и заедно да се радвате на откритията. 

Точно това предлага настолната игра „Таласъмски истории” на обичания детски автор Никола Райков. Българският фантаст с огромно въображение, който създаде уникалната за страната ни приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“, сега зарадва родители и деца с настолна игра, частично базирана на книгата му. И едва авторът я бе анонсирал, и „Таласъмски истории” почти се изчерпаха откъм тираж – за 5 дни са били продадени над 500 броя, а към момента, в който ви съобщавам тази новинка, май ще се е изчерпал и тиражът... :)

В „Таласъмски истории”, както научих, има вълшебен лабиринт с над 500 игрални полета, по който в продължение на месеци е работила прекрасната художничка Мая Бочева. Изключително детайлен и пъстър, лабиринтът има 4 игрови зони, където дебнат какви ли не интересности - Голямата планина, Дълбоката река, Тъмната пещера и Омагьосната гора. Луксозната кутия включва още 40 игрови карти, 33 специални предмета, 4 таласъмски карти, фигурки и зарчета, борд за отчитане на времето и дори автентична старинна монета и ювелирна торбичка от кадифе.
И какво още ви трябва? Мъничко домашен уют, струва ми се... с чаша топло какао за всички, и... цялото семейство може да тръгне след Таласъмските истории из лабиринта. Тук никой не се състезава с никого, а всички дружно и отборно следват историите. Но знаете ли, не само красивата визия, невероятните рисунки и уникалността на проекта са ключът към успеха и търсенето. Най вълшебното на „Таласъмски истории”, по моему е в това, че настолната игра сътворява отдавна позабравена магия – да събере всички от семейството заедно, както някога са ги събирали разказваните легенди около семейното огнище. Чрез играта да се заздравят онези връзки, които технологичната мобилност охлабва и ограбва откъм споделеност. И ако едно таласъмче е в състояние да върне радостта от четенето, удоволствието от разказването и слушането, то куп таласъмчета с истории също могат да ви накарат да забравите за таблетите, смартфоните, телевизора и дори сърдитото време навън.

Както споделя авторът, направата на играта е била истинско предизвикателство. "От години имах идея за този проект и ето, че най-после успяхме да го осъществим. Вдъхновяващо е да се види с какъв ентусиазъм реагират родителите и децата."

Но разбира се! Защото „Таласъмски истории” е един забавен начин да оцениш истински времето с близките си. И да си създадете много усмихващи спомени заедно. 

---
И нещичко за автора...
Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, но силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България. Автор е на първите по-рода си приказки-игри "Голямото приключение на малкото таласъмче", "Ощепо-голямото приключение на малкото таласъмче", "Добросъците" и "Приказка от два свята". Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“. Всичките му книги са налични свободно в електронен вид на сайта prikazka-igra.com.

Изображения: тук