2018/01/25

Гении, географии и убийствена самоирония

0

Не ми се бе случвало досега да препоръчвам книга, която дори не съм дочела. Нещо повече, която едва съм наченала.

Обаче колегата Ерик Уайнър е безподобен образ, който няма да е прекалено да обявя за гениален, макар че ако ме чуе, със сигурност ще се изхили. И категорично няма да се съгласи. Та нали последното му пътешествие е тъкмо в дебрите на гениалността. И да, за „География на гения” иде реч.

Чета я отскоро... и за пореден път максимално се наслаждавам на удоволствието от комбинацията, която представляват книгите на Уайнър – свеж стил, интелектуалност, забавност, лекота на изказа. Представете си Умберто Еко, но освободен от малко скованата, студена аналитичност. Пъргав ум плюс много приятно чувство за хумор, завидна ерудиция и унищожителна самоирония. Уайнър е от тези особени чешити, на които не им стигат справочниците и наличната литература по въпрос, превърнал се за него в експериментален сърбел. Око да види, ръка да пипне.

Възхищава ме скепсисът му, който го вкарва в любознателни експерименти и маршрути, откъдето малцина биха дръзнали да минат. Особено евреин, който с риск да бъде анатемосан, тръгва на експедиция из религиозни практики с цел да търси... не някакъв Бог, а своят личен. Не общоприетият, когото не припознава. В резултат се появява шедьовърът „Човек търси Бог”, един убийствено самоироничен пътепис в търсене на идентичност чрез опитване на всякакви религии. И освен, че образува бръчки от смях, си е завидно запознаване с много и различни култури и опиум за народите.

И из блаженството е пътешествал, в търсене на най-щастливото място по света в „География на блаженството”. Сега в тази нова география, Уайнър търси миналото в съвремието, среща стари и нови гении, развенчава едни, увенчава други... и даже не осъзнава собствената си гениалност.
Ех, Ерик...
А книгата е доволно обемна и дори не бързам да стигна до 400-ната страница. :)

ПП. Ако се питате защо снимката ú е наобратно, при Уайнър всички перспективи са обърнати... :)


изображение: личен архив