2016/07/13

Добросъци на хоризонта!

0

Знаете ли, че в диваните, старите килими и изобщо, в тъмни ъгълчета и кьошкове живеят особени микроорганизми? Разбира се, че знаете. Увеличени хиляда пъти, те сигурно биха образували кошмари на мнозина от вас за месеци напред. Затова е тоооолкова важно да поддържате хигиената, да сменяте старите си мебели и в никакъв случай да не наемате квартири, в които изобилства от подобни хабитати на стряскащи същества. Такаааа... вие знаете, обаче децата ви не знаят. А ви се иска да знаеха.

Как обаче да им предадете нещата така, че хем да не затънете в сложна научна терминология, хем да не им смутите задълго съня нощем? Има решение, и то е тоооолкова просто, че чак е гениално. Подарете им ей тази забавна книжка-игра, в която се разказва за точно такива същественца, които са еееей такивинка, и които даже не бихте знаели, че съществуват, ако науката не ви ги беше показала под микроскоп. Обаче те са добросъци. Да, да. Правилно прочетохте. Добросъците, които живеят във фотьойлите, под паркета, в абажура ви, в сифона на мивката и още къде ли не. И затова носят имена като Фифита, Жужка и Смук-смук.

Освен че са тооолкова неголеми, че чак са много малки, те са и приключенци по дух. И истински приятели, които се познават в нужда. Може да ги е страх да напуснат уюта на дома си, но нали светът е за опознаване? Особено когато трябва да спасят някого в беда. И те тръгват да прекосяват, примерно, килимената гора, насред която има голо петно от изгоряло. Не, не са ги посещавали извънземни, просто добросъците, виждате ли... ами такова... налага им се да съжителстват с едни такива огроооомни човек и човечка, които им скриват чашите с вода, разместват им домовете, и изобщо, им правят живота мега труден. Та гигантската човечка изтървала в един паметен ден нещо тежко и горещо в килимената гора, и със заклинанието „Проклета ютия!” всъщност спасила гората от тотално опожарение.

По-нататък добросъците ги чакат още много приключения, а вас – интересно пътешествие из страниците на новата книжка на Никола Райков, който и този път остава верен на забавното разказване, свежия хумор, опростената лексика и поучителното въвеждане на малчовците в невидимия свят на микроорганизмите. Поуките и този път са поднесени интелигентно, а гарантирано и на вас ще ви стане симпатичен начинът, по който са представени иначе несимпатични неща. Достатъчно е да погледнете илюстрациите на Мая Бочева, където миниатюрните същественца простират роклички, возят се в сапунерки, правят затрудняващи упражнения и обикалят лабиринти в търсене на изход. 

За новата книжка можете да попитате автора на „Голямото приключение на малкото таласъмче”, или да си я поръчате тук. За Никола Райков ви разказах преди, покрай първата му книжка в две части. Той е основател и на фондация „Таласъмче”, която в момента провежда по идея на нежната половинка на автора - Любомира Райкова - мнооого готина инициатива – „Добросъците” да стигне до децата във всички детски болнични отделения в България. Ей така, за да има по един добросък до всеки дребосък в беда. За инициативата може да прочетете повечко ето тук. И бързайте, че е само до 3 август!  

Да ви кажа, това далеч не е единствената благородна идея на автора на първата българска детска приказка-игра. Миналата година имах удоволствието да се срещна лично с Никола Райков и усмихнатата му съпруга, за да получа книжките за таласъмските приключения, с които зарадвахме нечуващи дечица на купона по случай 40-тия юбилей на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух. 
Та така. Всичко е добре, когато всички са щастливи. На добросъРция автор, сърдечни благодарности и кошничка сполука в начинанията! J

Изображения: личен архив