2014/07/21

Още по-голямото приключение на малкото таласъмче

1


     
 Знаете ли, дори и таласъмчетата растат. Стават по-големи и даже опашките им си имат собствени мнения, тумбачетата им също. Изобщо, колкото по-голямо става едно таласъмче, толкова по-големи стават и приключенията му. Защото, съгласете се, че е справедливо – има толкова много любопитни неща за откриване в този свят – реки, които се вливат в морето, а то никога не се препълва. И луна, която раздава сребъри ябълки на изгладнели и загубили се таласъмчета. И раци-осмокраци, които са истински капитани с шапки от вестник.

Но аз малко поизбързах... така е то, когато всички хубавини от луксозните странички на „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” те изкушават да видиш какво идва след всяко от тях. И неусетно се смаляваш до едно такова таласъмче, чиято опашка се страхува от морска болест, тумбачето му е винаги сигурно за посоката, даже когато изобщо не знае къде отива, а насън може да лети където си поиска.

И този път Никола Райков е спретнал за всички малки таласъмчета незабравими приказки-игри, по чиито пътечки има много нови спътници и още по-интересни маршрути. Обаче знаете ли какво, покрай забавлението най-лесно се научават нови неща, като например, че не всичко е пет минути, а съществуват и часове. И че щъркелите рядко са шарени, макар че всички са дългокраки – нищо, че и не говорят отзад-напред. И не носят бебета, определено... нали разбирате, при тази скорост... J

Таласъмчо, разбира се, е умно таласъмче. Той е пълен с въпроси, както всички таласъмчета на неговата възраст, и за щастие на всяка страничка го чака по един интересен отговор. Като например, че когато летиш за Африка с опашката напред в посока север, и полетът продължава около хиляда часа, това вече не е моменталически готино. И въобще, нали, колкото по-дълго правиш нещо готино, то спира да е готино.

Ако ви се пътува сред нешантави лисици, решили сте да гримирате... извинете, да мигрирате на Северния полюс с летящите елени, или просто да присъствате на пингвински карнавал, това е вашата книжка, гарансион! В нея има процедури за нестрахуване, написани от щрауса Страхльо – ами да, за приключения се иска много, ама много смелост. Включително при опитите за летене. Освен това, едно таласъмче трябва да знае от какво е направено, и дали изобщо е мит или реалност. А и на всяка страница ще прелитате в територията на от забавен, по-забавен образ. И докато се чудите защо този щъркел, който ви пренася, освен, че е толкова бъбрив и не ососбено наред с главата, е и шарен, то обяснението най-вероятно е, че е папагал.

Не вярвате ли, че крокодилите са дружелюбни? Ама, моля ви се! Джабаджаба, Джободжобо и Джибиджиби са много гостоприемни. Освен, че пазаруват в хипомаркет, те ще ви убедят, че и най-страшните зъби са красиви, когато се усмихваш.

Какво още ще научи Таласъмчо, а и вие покрай него? Че е прекрасно да имаш дом, но и най-хубавият се нуждае от ремонт от време на време. Че танците с автора на книжката са по-важни от самото й писане. Че няма нищо лошо в това да се измърляш, за да оцениш след това удоволствието от ведро вода върху главата си. Че тихия шум на тавана вероятно се дължи на репетициите на цирковите трупи от миши балет. И най-после, че когато нещо изгуби смисъл, се превръща в нищо, но ако в нищото намериш смисъла, за теб то става всичко.

Ще попаднете в кладенец, ще видите какво се случва, когато се върти пералнята, и какъв е вкусът на морето от мляко, в което няма пирати. Изобщо, чакат ви големи приключения, много поуки и гарантирано много забавление! И понеже във всички глави тумбачето ще се обажда настоятелно, а някои са си чиста проба предизвикателство, ще е добре да се снабдите с достатъчно лакомства.
Така де, бива ли да тръгнете на път без блага храница за гладна душица? J

Втората книжка на Никола Райков е изключителна наслада за всички сетива. Прекрасните илюстрации, забавния изказ, гарниран щедро със свежи дози детски хумор, опростената, но в същото време интелигентна лексика и безкрайно находчивите заигравки ще превърнат вечерните часове и свободните минути с всеки малък Таласъмчо в незабравими и запомнящи се приключения, след които вече нищо няма да е същото, а още по-хубаво.
        

Защото най-прекрасният подарък за Таласъмчето е всеки научен житейски урок, посятото семенце добринка и неограничаваната палавост, на която приказката-игра предоставя всички възможности да се бълбука, да се разгръща, да насища с емоции. А за родителите на всички таласъмчета четенето и приключенстването са идеалният начин да преоткрият детето в себе си, да си позволят неосъждащото дръзновение да говорят на детски език, да правят детски постъпки и изобщо – да бъдат най-добрите спътници в най-прекрасните и забавни приключения.

Нима има нещо по-мило от къща, пълна с гости, таласъмски игри и възможност да откриеш свое талисманско същество?
Хайде да ги откриваме! J


Благодаря на Никола Райков за прекрасния подарък! А за първата книжка – четете тук J

изображения: личен архив

1 коментара:

Unknown каза...

Ако някой е заинтригуван от тези "приказки-игри" може да ги прочете свободно на http://prikazka-igra.com