2013/07/15

Голямото приключение на малкото таласъмче

2

      Сигурно ви е познато онова гъделичкащо чувство на предвкусвано удоволствие, докато мракът навън танцува със сенките по ъглите, а вие сте в топлите обятия на завивките и с жаден взор очаквате началото на приказката. Или сте този, който ще я чете развълнувано, за да изживеете приключението заедно с прехласнатия ситнеж. Вечер след вечер (а защо не и по всяко друго време), вълшебството ви подмамва да разтворите завесите на приказката и да тръгнете след него. Но една и съща приказка, колкото и да е любима, в крайна сметка е винаги с предизвестен край. А я си представете, че можете да я прочетете в безброй варианти, краят винаги да е различен, а вълшебствата – повече от едно? Хмм, възможно е, разбира се!


     А е възможно, защото... в нашата красива страна, в един източен град, сред бръмченето на компютри и магията на анимацията, на един млад татко хрумнала блестящата идея да сътвори приказка-игра, в която се разказва за едно голямо приключение на едно малко таласъмче. Разбира се, неговият 3-годишен вдъхновител за книжката още не може да чете, не познава и буквите, но точно чрез нея таткото искал да направи и четенето, и разпознаването, и опознаването на животните и света по-интересни, занимателни и вълнуващи. При това, като остави на симпатичното таласъмче всички самостоятелни решения – от избора на име, през подбора на раничката и вещите за приключението и дори посоките. През всичките 48 глави Таласъмчо има възможност да срещне човеколюбиви великани, готвещи джуджета, любезни вълчовци и недовиждащи мечоци, с които да подели съкровищата в раничката си, да научи полезни уроци и най-важното – да избира сам накъде да поеме, без подсказките и намесата на мама и тате.
      От първа глава, в която живее таласъмчето, то може да избере да скочи в пета, шеста или всяка друга, без да има усещането за изпуснати посоки. Може да се връща, да прави нови избори, и макар да не успява да прочете табелките, може да разчита на въображението си. Безспорно най-важните уроци, които Таласъмчо може да научи, (извън чисто практическите познания за живинките от реалния свят, цветовете, какво е голямо и малко и как да различава лявата от дясната си лапичка), са житейските. Така например първият урок, с който ще се запознае муцунестия муцунчо, е, че истинското щастие се намира вътре в него, и няма нужда от никого и нищо, за да вземе сам решение, и колко е важно да не се страхуваш да избираш – защото във всеки един момент, независимо по коя пътечка ще тръгнеш, ще преживееш вълшебни приключения и ще срещнеш интересни спътници. По-натам, Таласъмчо ще се научи, че всеки опит е успех, че няма най-най-най-красиви неща, защото всички са уникални и неповторими, че няма нужда да се състезава с никого, за да има пълноценен живот. И най-сетне, природата, животните и всичко в този свят на изобилие е взаимно свързано, и колко е важно да се отнасяш с разбиране и любов към всичко това.


     Лично за мен житейските уроци, които така добре са интерпретирани в книжката-игра, бяха съвсем ясно различими, освен това са и точно нещата, на които всеки родител е добре да научи децата си - да бъдат независими, да обичат всичко, да са толерантни към различните и да не губят добротата и детското в себе си. Прекрасна книжка, не само практическо помагалце или пътеводител през забавата. Свежите диалози, типично по детски, прекрасните илюстрации и „състарените” странички с винетки по краищата правят от „Голямото приключение на малкото таласъмче” една прекрасна и вълнуваща книга-игра, която няма аналог у нас и по света. Учудвате ли се? Да, да. Няма грешка. „Оказа се, че никой никога не е писал авторска приказка-игра за най-малките. Въпреки, че в България излязоха много книги-игри навремето (и сега излизат няколко), всички те си бяха юношеска литература. Подобно се оказа положението и в другите страни. Единствените интерактивни приказки са излизали на английски през далечната 1984 г., но те са били преразказ на класически истории. "Голямото приключение на малкото таласъмче" е първата история написана специално за такъв формат. Оказва се, че тази книга е първа по рода си в света.” – казва Никола Райков, който е автор на текста, предпечатната подготовка, графичния дизайн и оформлението. Илюстрациите са на художници от цял свят със закупени права по Интернет, след което са преработвани (и сглобявани от различни илюстрации) от него.
     Никола Райков се занимава с множество неща. Тук има повече информация с какви, има също отпаднали глави, още рисунки и всякакви хубавини – за всички онези, на които не им се прекъсва приключението, а ние с вас сега ще се върнем за още мъничко на приказката-игра. Само за да ви кажа, че докато играете, четейки, можете да играете и наистина – да пеете песничките, да сготвите вълшебната супа на Носкодълго, да пиете чай с недовиждащия Мечо, да разигравате ролите и изобщо, да смесите приказката с реалността така, че да се получи приказно ежедневие. Поредица от приказни ежедневия. При това, без да ви омръзват.
     Струва си да се опита, нали?
    Книжката се поръчва само онлайн, тъй като не е по книжарниците. Ако имате въпроси за нея, обаче, не питайте мен – попитайте автора  :)

 изображение и колаж: се моа2 коментара:

Snezhana Georgieva каза...

Прекрасна книжка:) Жалко,че моето таласъмче леко е пораснало))

Хриси каза...

Книжката наистина си заслужава, да. :)
И нека не забравяме, че колкото и да са пораснали таласъмчетата, всички обичат приключенски истории, още повече, ако ги живеят, докато ги четат ;)