2011/10/11

Дъждовни озарения

В Деня на психичното здраве, да тръгнеш на покупателни разходки в най-големия дъжд, е достатъчно емблематично за психичното ти здраве. Обаче моя дебелократунеста милост нито се отучи от ходене на високи токове, нито пък се научи да избира подходящо за излизане време.

И тъй, Денят на психичното здраве започна с озарение по никое време как да се нарече научното откритие. За дипломното изследване. Озарението беше толкоз внезапно, тъй щото се изправих в леглото като възкръснал мъртвец и не остана време да извикам „Еврика!”. Часовникът обаче си беше увесил мустачестите стрелки къде 04.30, та реших, че след толкова озарително събуждане, откритието може да дочака поне кафето след някой и друг час. И да си прероден Архимед не е лесно.

Обаче, как се заспива след такова халосване, м? И въобще, защо добрите идеи имат навика да изскачат като камък от прашка, вместо да се появяват като добри феи, когато си мислиш за тях? И ето го страничния ефект, който те превръща в безподобно паникьосана истерия. Трябва да отложиш вече насрочена среща, за да преработиш наново бележките си преди поредното принтиране. И без това камарата хартия расте обратнопорционално на нуждата от нея. Следват трескави мейли, събуждане на колежки, и търсене на един определен мобилен номер. Докато накрая се окаже, че го имаш, но халосването е пропуснало да отключи точно тази важна информация.

През две глътки кафе проверяваш за отговор, и накрая решаваш, че докато чакаш, можеш междувременно да потърсиш подарък за рожден ден. Въпреки потопа навън.Когато имаш компания, лудостта не е толкова очебийна. Освен, разбира се, когато по закона на Мърфи точно в Деня на психичното здраве ще завалят абсурди почти един след друг. Опаричване и олекване с половината в рамките на 30 минути. За телефонни сметки. Обиколка на квартала и порядъчно накиснати крачоли – по възможност, във всеки гьол, за да се открои разнообразието от пръски и мокри форми. Чадърът трябва да се носи от по-високия от вас, за да може да служи за улук и дъждовното многоводие да се излива безпрепятствено върху по-дребния. Освен това на чадърът трябва му се оголи от плата една от спиците и да му заяжда автоматичния механизъм. Така, докато по-високият пазарува назални капки в аптеката, по-дребният почти ще повреди чадъра в опит да го затвори. За финал, когато двама души се заемат да оправят запецнал механизъм, чадърът трябва да излети от ръцете ви като тествана совалка, да прелети няколко стъпала и да се приземи в лехичка с клюмнали мокри китки. За щастие, почти без да убие отдалечаваща се от вас бабичка. Какво облекчение!

А бяхте тръгнали за подарък. Но след няколко порядъчни сметки за телефон, при които сте обсъждали цвета, текстурата, копченцата и ципченцата на потенциалния подарък, накрая се прибирате вкъщи без подаръка, но с коректор за хартия. За лице понеже е нямало. И, за да бъде дъждонапоителната разходка още по-колоритна, на финала трябва да заклещите чадъра с вратата на колата, за да го досчупите съвсем. Какво пък толкоз. Чадър за 20 лева.

Остатъкът от Деня на психичното здраве отбелязвате с нещо топло, под завивките и с книжка. И се нахилвате зверски на спомена за чадъра-совалка, както и на всички локвести премеждия. Най-сетне малко здрав разум!

А, да. Одобриха и откритието.

Еврикааааааааааааа!

снимка: оттук

4 коментара to “Дъждовни озарения”

 • 12 октомври 2011 г., 9:09
  Maria says:

  Усмихващо озарение :)
  Поздрави

  delete
 • 12 октомври 2011 г., 10:06
  Хриси says:

  Виждам, че случката те е усмихнала :)
  Благодаря, Мария.
  И добре дошла в моята градинка! :))

  delete
 • 12 октомври 2011 г., 13:35
  Omnia says:

  Ахаххахаха, ти си куражлийка, Хриси- аз никогаш не бих станала в 04.30 сутринта, освен ако не иде реч за спешен случай :)
  Позната ситуация с чадъра- затова, ако имам такъв под ръка, го държа аз, стига спътника ми да не е с три глави над мен :)

  delete
 • 12 октомври 2011 г., 14:59
  Хриси says:

  Сис, ти най-добре знаеш що за лудости ме прихващат :))) Трябва да свикна да спя с тефтер и химикал под възглавницата, само дето още не съм изнамерила като как се пише насън :P
  Пък с чадърите - вижда се - въобще не се долюбваме. Здраве да е! :))

  delete
Предоставено от Blogger.
 

Епистoларности Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger