2011/01/11

Какво има в гроба на Капоти?

0

На малцина е известно, че съм заклет фен на Труман Стрекфус Персънс, по-познат на литературната общественост като Труман Капоти :)
Предвид топлите ми симпатии, съвсем основателно се разкъсвам от колебания дали да защитя дипломна работа с основна тема този дребен, но гениален ваятел на фрази, или да предпочета нещо антилитературно, но социално по-значимо. Накрая като мистър Бийн ще взема да приложа номера с „онче, бонче...” , защото наистина ми е [адски!] трудно да направя избор.
А сега ще споделя с вас нещо любопитно, на което наскоро попаднах.

Сигурно знаете, че след „Хладнокръвно” всички романи на Труман Капоти остават недовършени. Безпощадното, наблюдателно и леко злобно остроумие на бившия журналист от сп. „Ню Йоркър” обаче оживява и след смъртта му през 1984 г., в незавършения роман „Сбъднати молитви” (Answered Prayers: The Unfinished Novel). В оцелелите части от романа действието се води от писател с неустановено потекло и всеядни сексуални предпочитания, който обрисува характерите на садистични съпрузи от висшето общество - от литерурните салони до публични домове и от долнопробни барове до скъпи соарета. Не са спестени любопитни и пикантни подробности за елитни образи [като Монтгомъри Клиф и Талула Банкхед], които Капоти е познавал повече или по-малко.

Любопитна подробност е, че в Атланта един фотограф на име Джон Бейн има странно хоби. В продължение на 7 години той е запленен от идеята да снима гробовете на известни писатели от Юга, сред които Тенеси Уилямс, Уилям Фокнър, Труман Капоти, Робърт Пен Уорън и други. Любовта на Бейнс към литературата на тези писатели датира още от колежа, но поклонението му на лобните им места и фотографирането на надгробните камъни започва през 2003 г., докато прави чести бизнес-пътувания за консултантска фирма.

Често някои от надписите на гробовете са толкова избледнели, че с помощта на местните общински власти Бейн успява да извърши повторно маркиране. Самият фотограф разказва как са открили гроба на поета Арчибалд Рътлидж, намиращ се много извън пределите на гробището в Чарлстън. „Беше точно по здрач и си беше доста призрачно като за това време на деня, докато успях да видя нещо сиво сред сенките и испанския мъх” .
Но друго не дава мира на Джон Бейнс – и това е загадката какво или кой е заровен в гроба на Триман Капоти, след като Капоти има крипта в гробищния парк „Уестууд” в Лос Андежелис, където са и криптите на Мерилин Монро, Рудолф Валентино и много звездни личности. След смъртта на писателя той е бил кремиран, а близки и приятели са разпръснали прахта му над „Кривото езеро” (Crooked Pond) в Лонг Айлънд.
Фотографът, чиито снимки са публикувани в книгата “Зле засегнати: гробовете на южните писатели”, смята, че в криптата на Труман Капоти се държат останалите ръкописи на незавършеният роман „Сбъднати молитви” (Answered Prayers). „Има нещо там, но всъщност не знам дали е част от него, или изгубените последни ръкописи.”

Не ми е известно книгата да я има някъде у нас дори в оригинал, но запалените по брилянтнописа на Капоти, чийто английски не е толкова счупен като моят, могат да си я попрелистят и тук.
Първата глава е наречена „Добре запазени чудовища”, което мисля, че ще възбуди интереса на мнозина.
Сега остава да се надяваме някой да разполага и с информация дали, кога и кое издателство у нас ще откупи правата за издаване на постмортем публикувания през 1987-ма в Лондон незавършен роман.на снимката: криптата в Уестууд