2011/01/10

Културни девалвации

При цялата привлекателност на дядо ви Коледа, той има един сериозен недостатък.
Съвсем сериозен – като инфаркт. Изключая морбидния хумор, работата е там, че дедо ви няма иконом. Точно така. И-к-о-н-о-м. Един такъв субект, който да минава транзит и да си прибира с шейната омърлушените, нещастни коледно-новогодишни елхици.
За да ми спести душеагонната гледка как Простакови от горния етаж учат ошумуленото дръвце да лети красиво посред бял ден, за да се пльосне с безпардонен плонж нейде под терасите.

Някак успях да потисна килърските си пориви, когато миналата година намерих остатъци от нелицеприятно изглеждаща манджа да се мандахерцат на перваза. Сигурно Простакова от горния етаж беше решила да изхранва гълъбовата популация на доброволни начала, защото няколко от пернатите си бяха спретнали соаре, услужливо спестявайки ми необходимостта да разбивам прозореца, за да почистя. Вместо това трябваше да озаптявам хищническите страсти на котака, който намери за адски забавно да пъди клюнестите чистачи.
Идеята ми за вечеря на терасата в една лятна вечер претърпя пълно фиаско, тъй като внезапно отгоре се изсипаха шлюбки от слънчоглед, подобно библейска напаст. Простакова бе решила, че изтупването на покривката е особено подходящо на фона на залязващото слънце. Почти съжалиж, че нямам магическата способност да върна целия шлюбест облак обратно върху кухата ù разромантена глава.
Преглътнах [макар и мъчително] и ентусиазираните, почти весело летящи преспички сняг наскоро, които Простаков мяташе отгоре с устрема на соц-планировчик. Някои от тях спасително се вкопчиха в моята тераса, угасвайки си белоснежно, незаплашени от кирки и лопати.

Ако не намирах почти всеки Божи ден отвратителните улики на терасата си, надали щях да знам в колко напреднал стадий е девалвацията на душевната [и не само] чистоплътност на Простакови. Мазни салфетки, червеникави обелки от фъстъци, стиропор и увехнали китки – недвусмислени доказателства, че Суля и Пулю напълно оправдават колоритната си фамилия. Сигурно имаха артритни болежки или икономисваха таксата за асансьора, поради което боклучените снаряди денем и нощем преговаряха висшия пилотаж.
Някак си се изтрайваше и свръхзвуковото пилене - Простакови почти целогодишно правеха нескончаеми ремонти, в резултат на което можеш да познаеш почти цялото им меню – от основното до десерта, докато се опитваш да потънеш в прегръдките на Морфей. В случай, че не си запознат, достатъчно е да погледнеш перваза си. Обаче гледката на скършените елхови клони се оказа коронния номер на Простакови.

Е, не! Край!!!
Следващата година дедо ви Коледа въобще да не се вясва, без да домъкне и иконом. Мисля да му препоръчам Простаков. Тъкмо ще овладее боравенето с някои домакински уреди и ще си припомни старата соц-максима, че опазването на чистотата е дълг на всеки гражданин и белег за висок културен стандарт.
Дали подобен „модус операнди” би обърнал посоката на културната му девалвация, м?

П.С. Снимка няма да слагам, доверете се на въображението си...

5 коментара to “Културни девалвации”

 • 11 януари 2011 г., 5:39

  Няма да помогне иконом. Дори цяла армия от икономи е безсилна, срещу такива. Живея в къща, заобиколена от три осем етажни блока и си ги гледам от както се помня:(

  delete
 • 11 януари 2011 г., 10:52
  Nadinka says:

  ужас ... все повече се радвам, че съм на последния етаж ;))))

  delete
 • 11 януари 2011 г., 12:00
  Хриси says:

  @ Владо, и аз такива опасения имам. Какво, аджеба, е спасението от циганията? :/

  @ Надинке, освен да се преместя на тавана, където ще ме смущават само гугутките... ;)))
  Ужас не, три ужаса...
  Май трябва да сложа някое СРС, да ги засека кои точно от всичките 7 етажа над мен са въпросните Простакови... и тогава да взема крути мерки...

  delete
 • 11 януари 2011 г., 17:20
  Elena says:

  Извинете, че тук правя този коментар..., но имаш страхотно красиво ново оформление, Хриска. Поздравяам те!

  delete
 • 11 януари 2011 г., 17:25
  Хриси says:

  Благодаря, Ели! :)
  Експериментирам... все още :)

  delete
Предоставено от Blogger.
 

Епистoларности Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger