2009/11/07

Заедно можем повече

16

Колко истина има в това. Хората се събират, обединени от идеите си.
Лъчо имаше намерение да работим заедно, създавайки съвместен новинарски блог, но такива вече са твърде много. Албена пък мечтаеше за НПО (Неправителствена организация) в помощ на хората със слухови увреждания. И в някакъв момент се оказах обединител на двете идеи, като автор на материалите в „Ние ви чуваме”.

Преди няколко месеца започнахме сериозна работа по блога, като Лъчезар се зае с дизайна и всички технически подробности, аз – с материалите, а Бени даваше бъдещи идеи за проекти. Блогът все още не е доизкусурен – не искахме да го пускаме, преди да бъдем в състояние да предложим на читателите си нещо завършено. Предстои още работа по него, но той все пак успя да се изплъзне като уловено птиче, литнало към свободата – и ето го вече с десетина последователи. Радващо е...

Това е блог за всички – не само за хората със слухови проблеми, но и за всички, които проявяват интерес да научат повече за тях: как общуват, как се забавляват, техните истории, път към успеха, стремежи към интеграция... Хората със слухови проблеми са немалка част от обществото. В далечната 1996-та, когато записах зъботехника, се сблъсках за пръв път с други хора, които имаха слухови увреждания в различна степен. До този момент не съм си представяла нито, че са толкова много, нито, че са толкова млади. Повечето от тях общуваха с езика на жестовете, който ми бе непознат.

В някакъв момент се оказах между две общности - тези, които чуваха, ме смятаха за човек с увреждане, следователно, от другия отбор. Колегите със слухови проблеми пък смятаха, че понеже не ми се налага да общувам чрез жестове, при това и говоря, на практика се преструвам на глухичка. Честно казано, това ми се струваше във висша степен глупост – да съществува такова разделение на базата на някакво си там увреждане, за което никой от притежаващите го няма и най-малка вина.
За жалост, хората с нормален слух нямат особено голямо желание да търсят пътища за комуникация и разбиране с тези с увреден слух. Освен, разбира се, ако нямат близки, засегнати от същия проблем, с които все някак трябва да комуникират.

Слуховоувредените пък смятат, че другите са им длъжни, и се затварят в едно общество, на което няма как да предложиш интеграция, ако сами не я пожелаят. Насаждат се предразсъдъци, които са основа за дискриминация – за жалост, в повечето случаи тя е въображаема, обусловена от нежеланието на двете групи да се опознаят, за да се разбират.
„Ние ви чуваме” възникна като необходимост чрез публикациите да въздействаме за промяна в тази насока. Както казваше американският президент Джон Кенеди: „Не питайте какво може да направи страната ви за вас, а какво вие можете да направите за нея!”. Ако парафразирам казаното, искаме хората със слухови увреждания да не питат какво обществото може да направи за тях, а какво могат те да направят за себе си, и за обществото.

Това е и идеята на блога. Да оборва предразсъдъци, да показва успехи, които нямат общо с увреждането, да служи за комуникационен мост. Материалите са блиц – избрахме кратката форма, за да не звучи прекалено натрапващо се.
Искам да благодаря на всички, които се присъединиха към блога ни – не само, защото са наши приятели, но и защото са видели смисъл в идеята за един свят без дискриминация... поне за хората с увреждания.
Бог да ви благослови! :)

16 коментара:

Aquawoman каза...

Хубава инициатива, Хриска, която ще обедини хора с еднакви проблеми.
Успех в начинанието, защото е много благородно!
Целувам те {}

Хриси каза...

Благодаря, Дани :)
Човек трябва да прави това, което иска, и което може. Мисля, че най-сетне ще се кротна :)))
Целувки и за теб! :)

tiburon каза...

Хриси,приятно се изненададах, когато случайно попаднах но новия блог.Не се притеснявай, че се "изплъзнал" преди да го доизкусурите. Идеята е прекрасна и подкрепата на повече хора може да е полезна.
Успехи!:)))

Хриси каза...

Бени, благодаря за пожеланията :))
Недоизкусуреничък си е - трябва да оправим някои линкове, още малко по визията... а както аз, така и Лъчо в момента се занимаваме освен това и с други проекти, и на практика си е в разработка :))
Радвам се, че идеята се приема добре и с ентусиазъм, макар да имам усещането, че малко сме поизбързали с популяризацията :)))

Omnia каза...

Хриси, инициативата е чудесна, благородна и наистина от полза надявам се. Страшно ми допадна илюстрацията с буквите и жестовете, защото отдавна търся нещо такова. Имам не един пациенти със слухови проблеми и повечето си идват без " преводачи". Бях сериозно смаяна от големият им брой и трудностите в общуването с тях ( повечето не могат и да четат уви, та разбирането с писане е доста сложно, да не кажа почти невъзможно). Много ми се е искало да мога да владея езика на глухонемите, не само, защото ще ми помогне в работата с тях, но и защото за мен това е развитие на качествата и възможностите с много плюсове и нито един минус!
Затова ще очаквам много материали там , както за света на глухонемите, така и за нашият единен общ свят на разбиране и приемане най- вече.
Поздравления за инициативата ви!

Хриси каза...

Оми, благодаря! :)
Аз самата не владея жестова реч (отчитам го като минус), защото при мен слуховия проблем е придобит, при това във възраст, когато вече достатъчно си овладял говоримия и писмен книжовен език, та просто не се е налагало да ползвам жестов като помощно средство.
За повечето с вродена глухота обаче жестовия език се явява първи, а някои думи, съюзи, предлози, нямат жестов аналог, и затова такива хора изпитват големи трудности да разбират какво се иска и какво трябва да направят.
В следващите материали ще обърна внимание на нуждата да се изучава, и помощта за студентите с такива увреждания.
Радвам се, че можем да бъдем полезни, но тепърва ще видим доколко...
Адмирирам високо желанието и усилията ти! Прегръдки! :)

z каза...

Супер! Веднага ще го добавя в Портал ИНтеграция.
Администратор

Хриси каза...

За нас ще е голяма чест! Благодаря ви! :)

ivo_isa каза...

Попътен вятър!:-)

Хриси каза...

О, Иве! :) Благодаря! Думите рядко водят до дела, но се надяваме все пак да доведат... :)

Бени каза...

Хриси всъщност предлозите като "но", , "със" и подобни имат жестови аналози, но не се използват, понеже се губят в артикулацията при говоренето, а хората предпочитат да съкращават жестовете. С времето жестовият език в България се развива, непрекъснато се добавят нови думи и това позволява да се говори с жестове правилно и граматично.
Има нови речници с над 3000 думи,организират се ежегодно курсове по жестомимика в сградата на Съюзът на глухите в България. :)

Хриси каза...

Това е много добра новина :)
Наскоро прочетох за студенти в УНСС, които са изкарали курсове по жестомимика, за да бъдат преводачи, и въобще, за да помагат на колегите, приятелите и близките си.
Дори са изпълнили песенен рецитал с жестове :)
Хората предпочитат да съкращават жестовете, както други предпочитат да съкращават думите. От това възникват само негативи :)
Иначе всеки език търпи промени и се обогатява, когато се използва. Благодаря ти за коментара! :))

Бени каза...

Ега ти, написах "жестове" 5187444 пъти. :))))

Има още много да се работи по въпроса....:)

Хриси каза...

Нали това е идеята - заедно можем повече ;)))
А ти достатъчно помагаш с идеи, съвети и какво ли не... :)
Цунки! :)

Ирония Идиотова каза...

Не мога да намеря правилните думи.Може би, защото искам да кажа толкова много неща, но.. "Заедно можем повече":)- абсолютно съгласна.:) Страхотна! не, много повече от страхотна инициатива. Успех,Хриси:)И поздравления, добричко човече такова:)

Хриси каза...

Идиотова, безмерно ти благодаря и топло те прегръщам! :)))